Sunday, September 26, 2010

Russian Red

Russian Red adalah penyanyi, peyajak dan pemuzik wanita yang jadi ketagihan aku sekarang. Russian Red adalah bukan nama sebenar dia tetapi Lourdes Hernández yang lahir di Spain pada 1986. Dia menyanyi lagu dalam bahasa inggeris tetapi dengan slang dia sendiri kerana pengaruh music utama dia datang daripada penyanyi dan band berbahasa inggeris. Russian red bermula bila Hernandez berjumpa Brian hut( seorang pemuzik di spain yang berkeluarga campur antara inggeris dan spainish). Russian red dah menempa nama didalam scene INDIE Spain.
Apa yang buat aku minat dengan awek ini adalah lagu-lagu dia yang poetic dengan melodi unik dan music yang simple. Di Malaysia aku rasa memang majority tidak mengenali Rusian Red. Harap Russian Red@ Hernandez dapat terus menghasilkan music yang puitis dan simple:-)
(lagu favourite aku adalah " cigarette")


Thursday, September 16, 2010

Mimpi Pete Doherty?



Aku tak nak cerita panjang-panjang. Ok, dua minggu lepas aku tidur pukul 2.30am pastu aku mimpi aku tengah tengok THE LIBERTINES peforming kat Malaysia, venue aku tak pasti tapi aku dengan mak aku then aku pakai boxer warna kelabu aku dengan checkerd warna biru. Bila Pete start main lagu UP THE BRACKET aku ke depan dan mula berpogo2 dan sing a long tapi Pete berhenti pasal lupa lyric(quite weird) pastu aku pun kata kat dia" see these two cold fingers, these crooked fingers" bagi dia ingat balik lirik tapi dia lupa lagi dan start menangis( bab ni memang aku pelik) then Carl barat start main lagu lain. Aku ambil mic pastu announce "Pete having sore throat so can't sing tonight" . Ok ni kesudahan mimpi pelik aritu.

Ini latest, semalam selepas sehari aku keluar ngan kawan-kawan aku pergi Manjung, Lumut dan setiawan, aku balik rumah pukul 3am. Aku start tidur pukul 4.30am camtu then here comes the Pete doherty dreams again. Kali ini mimpi aku memang gempak gila. Kali ini( dalam mimpi) aku memang dah tahu Pete doherty peform, venue tak pasti( gaya macam roof top sungei wang) then dengan siapa aku pergi pun tak ingat. Aku sampai lambat dekat venue, masa tu PESAWAT tengah peform dekat stage lain. Aku cepat2 menyelap lari masuk kat crowd dengan excitment and horny aku terhadap PETE. Crowd memang nampak macam sial, tak bergerak(banyak posuer). Semasa aku berusaha pergi kehadapan PETE DOHERTY buat STAGEDIVE secara mengejut, crowd barisan pertama dapat sambut dan aku menyelap2 nak angkat dia jugak tapi malangnya crowd baris kedua macam sial anak haram posuer tak nak support(tahan) Pete. Fuck, Pete jatuh ke lantai( jalan tar) depan mata aku, aku angkat dia pastu cakap" are you alright? sory man" pastu dia cakap " i feel like wanna fuck off to the crowd" pastu aku cakap " it's normal here Pete, these crowds like shit" pastu aku nampak siku dia dengan tapak tangan berdarah, memang terasa sedih dan marah tak dapat capai dia then aku angkat dia................................ mak aku kejutkan aku -.-




PS: Ini bukan cerita aku reka2 guna imaginasi, ini cerita betul dalam mimpi aku. Aku pun tak tau kenapa aku mimpi camni, mungkin sebab aku terlalu gila dengan pete doherty kebelakangan ni macam dengan kurt cobain dahulu tapi aku tak pernah mimpi tengok gig NIRVANA pulak. Apa2 pun dapat jugak aku usar THE LIBERTINES dengan PETE DOHERTY walaupun dalam mimpi. What has become the likely lads?

Monday, September 13, 2010

'Radio On Fire' by Pusher

I can bet that, this single video from Pusher can become the anthem for Malaysian punks or underground scene in the coming years. Pusher is one of the Punk rock band from our scene that i should give hundreds of salutes. Lead by Alak who also vocalist of legendary and controversial Malaysian Punk Rock heroes CARBURETOR DUNG. From my opinion this song is about corporate media control and people's oppression. With catchy Punk rock tune that hard to find in our scene( crust, d-beat, hc punk dominates) and anarchy burning lyric, I feel that we have our version of THE CLASH in our scene. This video manage to become best video of MAXIMUM ROCK N ROLL for south east asian region. Thumbs up for Pusher. RADIO ON FIRE BABE:)












width="425" height="344">