Saturday, October 2, 2010

The Subways: Penangan 3 piece alternative punk rock

Aku tak nak cerita sejarah band, pandai-pandailah korang google kalau minat. Ini antara band yang aku paling minat dalam zaman aku sekarang. Band ini memang kurang exposure dikalangan Malaysian listeners. Definisi aku bagi mereka ialah ALTERNATIVE PUNK ROCK WITH SOME 90'S NIRVANAISH SEATTLE SOUND. Bagi yang minat Nirvana dan apa-apa band 90's alternative/indie and punk rock. Ini band yang patut telinga anda hadam, simple power chords, punky riff, heavy distortion , senang cakap totally Punk rock. Ini lagu favourite aku dari mereka, enjoy it or die.


Sunday, September 26, 2010

Russian Red

Russian Red adalah penyanyi, peyajak dan pemuzik wanita yang jadi ketagihan aku sekarang. Russian Red adalah bukan nama sebenar dia tetapi Lourdes Hernández yang lahir di Spain pada 1986. Dia menyanyi lagu dalam bahasa inggeris tetapi dengan slang dia sendiri kerana pengaruh music utama dia datang daripada penyanyi dan band berbahasa inggeris. Russian red bermula bila Hernandez berjumpa Brian hut( seorang pemuzik di spain yang berkeluarga campur antara inggeris dan spainish). Russian red dah menempa nama didalam scene INDIE Spain.
Apa yang buat aku minat dengan awek ini adalah lagu-lagu dia yang poetic dengan melodi unik dan music yang simple. Di Malaysia aku rasa memang majority tidak mengenali Rusian Red. Harap Russian Red@ Hernandez dapat terus menghasilkan music yang puitis dan simple:-)
(lagu favourite aku adalah " cigarette")


Thursday, September 16, 2010

Mimpi Pete Doherty?



Aku tak nak cerita panjang-panjang. Ok, dua minggu lepas aku tidur pukul 2.30am pastu aku mimpi aku tengah tengok THE LIBERTINES peforming kat Malaysia, venue aku tak pasti tapi aku dengan mak aku then aku pakai boxer warna kelabu aku dengan checkerd warna biru. Bila Pete start main lagu UP THE BRACKET aku ke depan dan mula berpogo2 dan sing a long tapi Pete berhenti pasal lupa lyric(quite weird) pastu aku pun kata kat dia" see these two cold fingers, these crooked fingers" bagi dia ingat balik lirik tapi dia lupa lagi dan start menangis( bab ni memang aku pelik) then Carl barat start main lagu lain. Aku ambil mic pastu announce "Pete having sore throat so can't sing tonight" . Ok ni kesudahan mimpi pelik aritu.

Ini latest, semalam selepas sehari aku keluar ngan kawan-kawan aku pergi Manjung, Lumut dan setiawan, aku balik rumah pukul 3am. Aku start tidur pukul 4.30am camtu then here comes the Pete doherty dreams again. Kali ini mimpi aku memang gempak gila. Kali ini( dalam mimpi) aku memang dah tahu Pete doherty peform, venue tak pasti( gaya macam roof top sungei wang) then dengan siapa aku pergi pun tak ingat. Aku sampai lambat dekat venue, masa tu PESAWAT tengah peform dekat stage lain. Aku cepat2 menyelap lari masuk kat crowd dengan excitment and horny aku terhadap PETE. Crowd memang nampak macam sial, tak bergerak(banyak posuer). Semasa aku berusaha pergi kehadapan PETE DOHERTY buat STAGEDIVE secara mengejut, crowd barisan pertama dapat sambut dan aku menyelap2 nak angkat dia jugak tapi malangnya crowd baris kedua macam sial anak haram posuer tak nak support(tahan) Pete. Fuck, Pete jatuh ke lantai( jalan tar) depan mata aku, aku angkat dia pastu cakap" are you alright? sory man" pastu dia cakap " i feel like wanna fuck off to the crowd" pastu aku cakap " it's normal here Pete, these crowds like shit" pastu aku nampak siku dia dengan tapak tangan berdarah, memang terasa sedih dan marah tak dapat capai dia then aku angkat dia................................ mak aku kejutkan aku -.-




PS: Ini bukan cerita aku reka2 guna imaginasi, ini cerita betul dalam mimpi aku. Aku pun tak tau kenapa aku mimpi camni, mungkin sebab aku terlalu gila dengan pete doherty kebelakangan ni macam dengan kurt cobain dahulu tapi aku tak pernah mimpi tengok gig NIRVANA pulak. Apa2 pun dapat jugak aku usar THE LIBERTINES dengan PETE DOHERTY walaupun dalam mimpi. What has become the likely lads?

Monday, September 13, 2010

'Radio On Fire' by Pusher

I can bet that, this single video from Pusher can become the anthem for Malaysian punks or underground scene in the coming years. Pusher is one of the Punk rock band from our scene that i should give hundreds of salutes. Lead by Alak who also vocalist of legendary and controversial Malaysian Punk Rock heroes CARBURETOR DUNG. From my opinion this song is about corporate media control and people's oppression. With catchy Punk rock tune that hard to find in our scene( crust, d-beat, hc punk dominates) and anarchy burning lyric, I feel that we have our version of THE CLASH in our scene. This video manage to become best video of MAXIMUM ROCK N ROLL for south east asian region. Thumbs up for Pusher. RADIO ON FIRE BABE:)












width="425" height="344">

Sunday, August 15, 2010

wait and wait for love


This is another struggle of my feelings
You are the cause and cure for this sickness
I can't tell you but u have to get my feelings
Or just wait and wait till i reach your hands

Lennon said love like a plant
So, i grow but till now, no flowers come
I keep showering water and wait for result
I hope when the flower come, it won't get dry or dies

But for now, i just wait and wait for love


-stupid poem by a pity guy :-)

Friday, July 30, 2010

MY ARTICLE ABOUT RACISM FOR AN AUSTRALIAN ZINE



My definiton of racism is being proud of what you are and hatred against people that different from you and your culture or society.
As i grow up as an Malaysian dark skinned,tamil speaking indian,
i know what is racism all about.One of the most common racist slut against indians here is the word "KELING" that has a good and proud meaning in the past but being used as a racial slut and hatred word toward dark skinned indians.
As i grow up here,racism is too strong among all the races and only some minorities inside the races are against racism.I will not only blame the majority race that is "MALAY" because thats what usually happens where we only blame the majority race's racism toward minority but how about the racism in the minority community that remains unseen.

Im saying this because i grew up in an indian family but i started to hangout with malays(the major and so called orginal race of malaysia).At one time,all of my friends are malay and im happy of the fact but the problem is my indian friends are countable only because they hate me being an indian but hanging out with other races and speaking their languages all the time.

Some indians youngsters started showing hatred against me and even the old fellows started to talk crap about me.Even when i grow my hair long and wear skinny jeans,im called as a malay follower or malay posuer because they think only malays can wear skinny jeans and listen to rock music.I think,this is one of the critical stage of racism and ignorance.

Even if i oftenly hangout and mingle with malays but i also received a lot of racism from malays or better called my friends.Eventhough they know that the word "KELING" is a senstive word and a racial slut but still they will use it infront of me.Other than that,religious attacks and preachings are more worst here.Not all malays are religious fanatics eventhough they also don,t follow it completely.Actually they are not fanatics but proud of their religion and keep attacking and asking people from other religion to convert to their.As i hangout with Malays since i was 12 years old,i faced this problem.They don,t view me as a human or friend but as a KAFIR and doing their best convince me to convert religion.That causes my hatred against religions.

As a result from all these religious fanaticsm,they other races also started to show hatred and racism against the main religion of Malaysia that is Islam.This causes more tensions and hatred among races here.I fall in love with some malay girls but i have to leave the relationship there because of the race and religion differences.These things make my hatred against race and religion become more stronger than ever.

As i walk into the punk scene,i was shocked by this racist skinheads or better called as boneheads and punks.I never expected before that i will see these racist boneheads and punks.More worst now,even bands that playing glam rocks also influenced by these racist movements and becomes their symphaties.I was deeply interested in ANTIFA movement and now im acting as a part of ANTIFA.
By the way,the malaysian biggest racist movement that unites boneheads/punks/metaheads that is MALAY POWER or also called NAZI cause like usual their hero is Adolf Hitler and the NAZI ideologies.Its sound similar to white power in US.Then,they have the street racist troops called KL TROOPERS whom the members are punks and skins.Other than that,they have a organization called DARAH&MARUAH and they have their extrem racist motifs.If u translate DARAH&MARUAH into english it will become BLOOD&HONOUR.So,from here you can clearly see the influence of AMERICAN racist movements here.

To become a ANTIFA activist here is a big challenge because the racist movements here seems to hate ANTIFA very much.As they claim ANTIFA,SHARP,ARA all are jewish puppets eventhough we know that ANTIFA is also supporting muslims around the world.
Since,im just an 19years old teenager and still studying in mass communication,its a big deal for me to against racism in this country because the racists consist of my fellow friends,family and my fellow community.Sometimes i choose not to speak up because its no use to debate or argue with ignorant and less minded racists that are also my friends.

Still in midst of all this racism,still have people from both three major races who are totally against racism.One problem with the malays is,sometimes they are totally against racism but still they turn their pride into religion and grow up their prejudice against other religions but still have some minority malays that views all religions are same and have the universal love attitude.

As now,our prime minister promoting the so called "1 MALAYSIA" concept to make people bilnd,still racism spreading like poison here.New ngo,s that i cannot tell the names that clearly full of racist motives and intentions.Some half gangster organizations hide under the name of religion that spreads and causes more racism tensions.Racist movements also exist in other races like recently the indians "hindraf" movement and chinese based leftist political parties.Our malaysians main problem is our mainstream or rulling political parties all are racial based and filled with racism.UMNO=Malays.MCA=chinese MIC=Indians and lying under the roof of BARISAN NASIONAL.

These racial based parties are one of the main causes and the rulling party hidding a lot of hidden histories that maybe will unite our malaysian people for their political interest.Now,from politic to education and until music scene.All are contaminated by racism and in its critical stage and for me,this reality is sad and makes me want to take radical actions against racists and their causes but i must use a better and peaceful way because somethings violence doesn,t work and pacifism works.

As for me,racism don,t have anything good or benefical on it.I even consider people who proud of their language and culture also racist because it will cause bias and prejudice against other language and culture.Racism is purely a ignorance and not humanity.I don,t consider my self into any race except human race and i don,t consider my self into any religions also.Although im a closer devotee of hare krishna movement that is not a religion but still im just a lord krihsna@god devotee but keep distance from the fanatics.I also follow suffism that rooted from Islam.Suffism focuses on love among the whole humanity without any prejudice or discrimination against any religion,race and nationality.


For me,racism is a poison for humanity and everyone who read my article should try to realise racism inside us and try to fight it.

Friday, July 23, 2010

butterfingers-nicc'O'tynne





Inilah antara lagu yang mengkahwinkan aku dengan irama GRUNGE@SEATTLE SOUND.
Band yang pengaruhi banyak perkembangan diri aku tetapi mereka sudah lain,
music yang lebih bereksperimen,rileks dan proggresive sekarang.
Aku akan support juga butterfingers sampai bila-bila tapi bila tengok balik video ini
ada persoalan timbul diminda karat ini

1.Dimanakah perginya semangat scene underground yang ada pada zaman itu? walaupun aku tak tahu apa benda pada zaman itu

2.Budak-budak baru yang merasakan anda moshing(so called) dengan menunjukan bakat TARIAN KUNG FU anda,boleh belajar dari video ini.Ape itu moshing,stagedive and berseronok dengan musik sebenar bukan trendy

3.Mana pergi band-band yang sebenar? sekarang penuh dengan sampah trend,dari so called indie ke so called metalcore? TRENDY,TRENDY,TRENDY

4.Kenapa sekarang aku pergi gig,jarang ada circle pit? ada yang tak reti nak circle pit kerana mereka terlalu HARDCORE?

5.So called indie scene sekarang=trendy,posuer,souless,attitudeless shits

Saturday, July 17, 2010

KULIT AKU HITAM DAN AKU BANGGA



This poem was nominated by UN as the best poem of 2006, Written by an African Kid

When I born, I black
When I grow up, I black
When I go in Sun, I black
When I scared, I black
When I sick, I black
And when I die, I still black

And you white fellow
When you born, you pink
When you grow up, you white
When you go in sun, you red
When you cold, you blue
When you scared, you yellow
When you sick, you green
And when you die, you gray
And you calling me colored???


Untuk informasi anda,puisi ini dinominasikan antara puisi terbaik bagi tahun 2006 oleh UN.
Kulit aku memang gelap/hitam tapi aku tak kisah.Itulah diri aku,mungkin korang rasa yang kulit hitam tak cool,tak handsome,tak rock,tak hotttt! Itu maknanya anda seorang RACIST

Kawan-kawan aku seronok kutuk dan caci warna kulit aku tapi aku gelak saja kerana hanya orang bodoh berkepala otak taik yang suka merendahkan orang lain dengan apa yang dia ada.
Kadang-kadang,cikgu,lecturers dan ramai lagi yang ada prejudice dan diskriminasi terhadap warna kulit yang gelap dan ini menyebabkan oppressi orang yang berkulit hitam tapi apa aku nak kisah pasal ini diri aku.Kalau bagi engkau kulit hitam tak cool,aku akan jawab"PEGI MAMPOS" lagi banyak kawan-kawan aku yang tak melihat warna kulit dan ada jugak awek berkulit cerah lagi cantik suka aku :-)

Berubahlah wahai kawan-kawan/manusia-manusia yang bodoh.Kalau anda rasa diri anda bagus dengan mengutuk warna kulit orang lain dan kadang-kadang bahasa bangsa lain,teruskanlah usaha yang hina anda kerana anda tergolong dalam spesies MANUSIA PALING BODOH,BUSUK,KOTOR DAN TAIK di dunia.

Friday, July 16, 2010

MASUK UNIVERSITI TAPI MAKIN BODOH

Aku nak cerita pasal budak-budak yang aku kenal dengan tak kenal yang masuk universiti tapi fikiran semakin singkat,bodoh dan tidak rasional.
Antara universiti yang berjaya melahirkan RAMAI RASIS-RASIS/ANJING-ANJING PERKAUMAN di malaysia ialah toooooooooooooooooooooooooooooooot(universiti kerajaan yang hanya menerima pelajar daripada satu bangsa sahaja).

Dulu sembang"kenapa nak racist?" "dalam islam tak mengajar jadi racist" tapi bila dah masuk universiti racist ini,terus keluar ungkapan MOTO universiti ini dari mulut"HIDUP MELAYU".

Dua tahun lepas,gara-gara menteri besar selangor dari PKR ingin membuka 10% tempat untuk kaum bukan bumiputera dan warga asing tetapi ditentang habis-habisan oleh PARA PELAJAR MEREKA YANG TAAT SETIA SETELAH DICUCUK HIDUNG dan dicuci minda@brainwash.

Patutnya masuk universiti,otak lebih MAJU,TERBUKA DAN BERFIKIR SECARA RASIONAL tapi ini semakin menjadi BODOH dengan menanam sifat PERKAUMAN/RACIST dalam diri.
Ada orang-orang yang aku kenal pun macam ini.Dulu racist juga tapi racist taik kucing lagi tapi sekarang setelah masuk universti terbaik dan terhangat dimalaysia,racist taik kucing telah menjadi racist TAIK BABI atau mungkin taik DINOSAUR.

Sedarlah wahai anak-anak muda.Matangkan fikiran anda,buka luar minda anda(JANGAN JADI SIPUT BABI BAWAH CENKERANG).Buang segala perbezaan antara sesama manusia,bersatu sebagai pelajar.Belajarlah rajin-rajin bukanya seronok pergi clubbing,beli barang-barang branded pastu failed salahkan KAUM LAIN!


PERKAUMAN ITU NAJIS,CEGAHLAH SEBELUM PARAH
SATU BANGSA MALAYSIA





width="425" height="344">

Friday, July 2, 2010

Fashion vs Style dan Conformity?


Ramai berpendapat fashion dan style itu benda yang sama.Pendapat aku ialah FASHION itu satu betuk KONFORMITI kepada masyarakat.Dimana satu pemakaian atau perkara lain menjadi ikutan ramai.Untuk menjadi sebahagian daripada masyarakat tersebut,mereka perlu mengikut atau merasakan mengikut cara pemakaian sama adalah cool.

Style pula lain.Style sepatutnya cara pemakaian seseorang individu mengikut kehendaknya sendiri dan tidak perlu CONFORM kepada masyarakat.Aku benci mengikut fashion,tapi aku punya style aku sendiri.Contoh,dalam budaya punk kita menentang CONFORMITY tapi pada masa yang sama,sudah ada stereotype yang PUNK KENA MOHAWK,LEATHER JACKET DAN MEMAKAI BOOTS.Pada pendapat aku,ini satu bentuk CONFORMITY kepada golongan majoriti PUNK.

Pelopor punk awal tidak mengikut fashion,jika mereka mengikut fashion maka mereka pasti mengikut fashion band-band rock 70an,80an tetapi mereka mencipta style mereka sendiri.
RAMONES ada style dia,SEX PISTOLS ada style dia.Dalam satu band macam SEX PISTOLS pun punya cara pemakaian berbeza-beza.

Apa aku nak bagitahu ialah fashion dan style dua benda berbeza pada pendapat aku dan jika anda seorang yang menentang CONFORMITY.Sebaik-baiknya jangan follow fashion yang dibawa oleh majoriti dalam apa-apa budaya.Carilah style anda sendiri.

Wednesday, May 12, 2010

Dibawah lampu jalan



AKU BERLARI TANPA PANDANG KEBELAKANG
SEJENAK AKU BERHENTI DIBAWAH LAMPU KUNING
DATANG MEMORI MENGHENTAM MINDA YANG LAYU
TERINGAT KEHIJAUAN KITA DIMASA LALU

KURANGKAN NAFAS LALU REDAKAN JIWA
PESANAN DARIMU MEMBUATKU TERSENYUM
NAMUN SEKETIKA SAHAJA KU KEMBALI SAYU
MENGENANG WAJAHMU YANG JAUH DITIUP BAYU

BUKAN SENANG UNTUK MEMENDAM PERASAAN
MENDENGAR LAGU DAN BERPURA-PURA
HUBUNGAN ITU SUDAH LAMA WUJUD
JANGAN DINAFIKAN KERANA MEMBENCI,MENGANGUNG DAN TERKONKONG

Thursday, May 6, 2010

KENAPA HIPOKRIT?(aku)


Inilah aku,itu bukan aku dan ini yang aku mahu.Aku tak perlu takut kepada mana-mana pihak termasuk masyarakat yang dianggotai oleh AGAMA DAN BANGSA BERBEZA-BEZA.
Nak panggil aku LIBERAL? Memang aku berfikiran LIBERAL.NAK KATA AKU FASIS,MEMANG AKU FASIS PADA GOLONGAN YANG MENGAMALKAN RASIS DAN FASIS.

Aku percayakan kewujudan TUHAN,AKU CINTA AKAN TUHAN kerana aku mengikuti pergerekan HARE KRISHNA namun ramai yang menganggap pertubuhan ini sebagai sebuah agama atau sub dari agama hindu.Bagi aku ia hanya platform untuk menambah cinta kepada pencipta,untuk bersatu tanpa mengira bangsa,agama dan negara.So,AKU MEMANG TAK ADA AGAMA.AKU ULANG KEMBALI,AKU TAK ADA AGAMA DAN JUGA BANGSA.Tetapi aku menghormati dan mempercayai semua agama namun aku berpegang teguh kepada CINTA DAN KASIH SAYANG ANTARA MANUSIA.Jikalau kamu mencintai tuhan,maka kamu akan mencintai seluruh umat manusia tanpa mengira agama,bangsa,negara dan juga spesies(haiwan).Apa yang berlaku adalah manusia bukan mencintai tuhan tetapi mengangungkan AGAMA sambil terus melupakan cinta terhadap maha pencipta.Terdapat satu puisi dari JALALUDIN AL-RUMI yang berbunyi"manusia taksub terhadap agama sehingga melupakan tuhan".Ramai melihat agama sebagai satu undang-undang dan tuhan merupakan sesuatu yang perlu ditakutkan bukan dicintai.

Aku tidak bangga langsung dengan bangsa,apa ada dengan bangsa? Negara? Mungkin aku punya rasa bangga dan cinta untuk negara aku yang tercinta.Ada dikalangan orang yang mengenali aku malah kawan-kawan aku,melihat aku sebagai seorang yang sudah TERSESAT DAN MENYESATKAN.Pandangan-pandangan aku dilihat sebagai perosak agama,sebagai terlalu extrem dan liberal.Aku tak kisah apa yang korang nak cakap kerana aku berkawan dengan orang untuk erti persahabatan bukan kerana bangsa dan agama.So,kalau anda nak berkawan dengan aku dengan melihat agama dan bangsa aku? AKU TIDAK PERLUKAN PERSAHABATAN KAMU.Aku merasakan ideologi aku sudahpun pernah diamalakan oleh segelintir manusia yang menjadi idola aku juga seperti JOHN LENNON,BOB MARLEY,JALALUDIN AL-RUMI,SRILA PRABHUPADA,MAHATMA GANDHI DAN RAMAI LAGI YANG MEMPERJUANGKAN KEAMANAN DAN CINTA.

Secara musik pun aku tidak mahu klasifikasikan diri aku dengan satu GENRE dimana telinga kita perlukan musik yang berbeza tetapi aku lebih pentingkan erti sesebuah lagu tersebut.Boleh tak,aku mengaitkan diri aku dengan lagu tersebut dan yang pasti aku membenci sesiapa yang membuat musik hanya untuk DUIT.Golongan sebegini hanya sampah dan perosak musik.Aku benci juga sesiapa yang tidak menghargai dan mengutuk musik.

AKU HARE KRISHNA,AKU SUFFI,AKU PENYAJAK,AKU PEMUZIK,AKU HIPPIES,AKU PUNK,AKU MANUSIA DAN YANG PENTING AKU TAK HIPOKRIT.

Saturday, May 1, 2010

SIAPA CAKAP SEMUA YAHUDI JAHAT?


Aku bukan orang islam atau melayu tapi berhadapan dengan orang yang mempunyai idea cetek lagi bodoh yang semua bangsa yahudi jahat dan patut dibunuh.Aku seorang pejuang anti-fasis,bagi aku tiada beza antara manusia.AGAMA,BANGSA DAN NEGARA? Tapi darah kita masih merah,kita masih punya cinta,kasih dan sayang.

Ramai yang menentang kekejaman Tentera Israel terhadap rakyat PALESTIN termasuk aku tetapi kadang-kadang orang yang begitu perjuangankan keadilan juga lupa bahawa disatu lagi bahagian dunia berlaku juga konflik,perang dan diskriminasi lebih besar iaitu seperti diskriminasi terhadap orang tamil di SRI LANKA.

Ok,kembali kepada topik asal,ramai berpendapat orang yahudi benci orang islam dan nak hapuskan orang islam.DALAM GAMBAR ATAS ADALAH GOLONGAN ORTHODOX JEWS/GURU/RABBI YANG MENGIKUTI KONVOY KE PALESTIN BERSAMA AKTIVIS BRITIAN UNTUK MEMBERI BANTUAN KEPADA RAKYAT PALESTIN.MERAKA INI,SECARA SEPENUH HATI MENENTANG ZIONISMA,KERAJAAN ISRAEL DAN PEMBENTUKAN NEGARA ISRAEL.GAMBAR INI ATAU KONVOY INI DIADAKAN PADA 2010.CUBA ANDA FIKIRKAN,KITA DIMALAYSIA BERSEMANGAT BOIKOT BERAPA LAMA? 1 BULAN? 2 BULAN? LEPAS ITU SENYAP TAPI MEREKA WALAUPUN PENDETA AGAMA MEREKA,MEREKA MASIH PERJUANGKAN NASIB WARGA PALESTIN.

Ini satu pertanyaan ringkas pada rakan-rakan yang begitu membenci YAHUDI DAN BERCITA-CITA UNTUK MENGHAPUSKAN MEREKA.Aku bukan begitu pakar dalam bab agama islam.So, aku hanya bercerita pada bab sejarah kerana jika aku melangkah kedalam isu dalam agama maka ia akan mewujudkan rasa tidak puas hati kerana ianya isu sensitif.Aku menghormati semua agama.Soalan aku kepada rakan-rakan itu,dalam islam Nabi Isa akan datang pada akhir zaman untuk selamatkan manusia bersama Imam Mahdi.Bukankah Nabi Isa juga seseorang daripada bangsa YAHUDI? So,pada akhir zaman nanti kamu nak tangkap Nabi Isa? Aku tanya soalan ini hanya untuk memberitahu bukan semua yahudi jahat dan jangan lupa bahawa ada juga orang islam dikalangan bangsa yahudi kerana yahudi itu bangsa.

Saturday, April 24, 2010

OSAMA BIN LADEN PENYOKONG ARSENAL FC?


Memang hampir kena sakit jantung,coronary heart disease.Memang satu informasi yang buat aku terharu dengan kelab bola yang aku paling sayang didunia iaitu ARSENAL FC ATAU THE GUNNERS.Secara rasminya penyokong arsenal diehard dipanggil GOONERS dan OSAMA BIN LADEN YANG MERUPAKAN PENGGANAS PALING DIKEHENDAKI DI DUNIA MERUPAKAN PENYOKONG SETIA ARSENAL.wooooooooow..memang gempak gila.Osama menjadi penyokong ARSENAL masa dia tinggal di LONDON PADA TAHUN 1990 DAN SERING MENGUNJUNGI STADIUM HIGHBURY.

Perkara ini didedahkan dalam biografi OSAMA YANG BERTAJUK "BEHIND THE MASK OF TERROR".Pada mula pengurusan arsenal tidak pasti dalam perkara ini,tapi selepas merujuk nama pengunjung-pengunjung STADIUM HIGHBURY PADA 1990-1991,nama OSAMA BERADA DI LIST ITU.Sejurus itu,PENGURUSAN ARSENAL TELAH MENGHARAMKAN OSAMA DARI DATANG KE STADIUM ARSENAL YANG SUDAH PUN DIPINDAH KE STADIUM BARU IAITU EMIRATES STADIUM.Mungkin jika OSAMA INGIN MENYERANG BRITAIN,ARSENAL@NORTH LONDON AKAN TERSELAMAT KERANA DIA KAN DIEHARD FAN ARSENAL..HAHAHA tapi mungkin kerana tindakan pengurusan arsenal yang mengharamkan osama dari datang ke stadium boleh mendatangkan kemarahan kepada osama.Selain itu,bekas PRESIDEN CUBA DAN IKON REVOLUSI FIDEL CASTRO JUGA DIKATAKAN PEMINAT ARSENAL.PEMAISURI ENGLAND ATAU THE QUEEN JUGA PEMINAT ARSENAL.Hmmmm,cucu pemaisuri PRINCE HARRY JUGA PEMINAT ARSENAL.Osama walaupun aku tak suka kamu,tapi kita satu geng...kita GOONERS

Saturday, April 17, 2010

PETE DOHERTY(between angel and devil)




PETE DOHERTY atau nama sebenarnya Peter John Doherty ialah seorang penyanyi,komposer dan penyajak inggeris.Abang pete doherty ini sekarang menjadi penulis dan vokalis untuk band indie BABYSHAMBLES tetapi band yang menaikkan nama Pete Doherty diseluruh UK atau diseluruh dunia ialah THE LIBERTINES.Bersama sahabat lamanya yang Pete amat rapat iaitu abang hensem CARL BARAT.Band THE LIBERTINES mampu bertahan sampai 2004 sahaja kerana band itu dububarkan kerana ketagihan dadah PETE DOHERTY.Malah sebelum itu pada 2003,abang pete doherty ini pernah terbakar rumah KARL BARAT kerana dalam khayalan heroin dan itu menjadi detik perpecahan pertama antara mereka dan doherty disumbat dalam penjara untuk 2 bulan.Selepas keluar dari penjara mereka bergabung semula untuk sementara dan doherty telah masuk pusat pemulihan tetapi tidak berjaya dan secara rasminya band yang dikatakan mengembalikan sejarah rock n roll telah dibubarkan dan punca utama ialah doherty.

Selepas beberapa tahun,PETE DOHERTY berasmara cinta dengan model terkenal KATE MOSS.Cinta mereka memang menjadi perhatian,bak kata media-media UK "WASTED LOVE" kerana KATE MOSS juga seorang yang bermasalah dengan ketagihan dadah.Band seterus PETE DOHERTY ialah BABYSHAMBLES.Band ini agak berbeza dengan band the libertines kerana musicnya agak selamba dan pakaian doherty juga mula berubah sedikit yang lebih banyak menampakan pemakaian BEN SHERMAN&FRED PERRY,senang cerita pemakaian MODS CULTURE.Ahli-ahli band BABYSHAMBLES juga menghadapi masalah dengan ketagihan dadah PETE DOHERTY SAMPAI BEBERAPA AHLI BABYSHAMBLES KELUAR DARI BAND TERSEBUT KERANA KETAGIHAN DOHERTY.Dohety juga mengusahakan karier solonya dengan beberapa lagu yang menghantui pendengar dan albumnya juga sudah diterbitkan(cover album agak lucah).

Sementara itu hidup,PETE DOHERTY dilanda pelbagai masalah yang biasanya masuk penjara pasal memiliki dadah,video-video dia menyuntik heroin telah didedahkan,gambar dia menyuntik dadah kebadan orang lain yang tak sedar diri dan yang paling teruk ialah tuduhan membunuh seorang rakan PETE DOHERTY yang mati jatuh dari bangunan.Nampaknya banyak masalah dalam hidup abang pete doherty dan punca utama masalah dalam hidup doherty ialah DADAH.

Ramai yang mengatakan PETE DOHERTY sebagai seorang JUNKIE,WASTED dan DRUGGIE.Senang cerita pada pandangan umum kecuali peminatnya terhadap doherty ialah dia seorang yang BODOH.Sekarang aku nak cerita pasal pandangan aku.Bagi aku,PETE DOHERTY MERUPAKAN PEMUSIK DAN PENYAJAK YANG MUNGKIN TERBAIK DI ABAD INI.Lagu-lagunya seperti LAST OF THE ENGLISH ROSES,BROKEN LOVE SONG,THERE SHE GOES merupakan lagu-lagu kegemaran aku yang liriknya amat puitis dan bermakna.Gaya bahasa DOHERTY MEMANG INDAH bak kata orang DOHERTY IS THE LAST OF THE ROMANTICS.

Bagaimana orang boleh berpendapat PETE DOHERTY SEORANG BODOH KERANA DARI SEGI AKDEMIKNYA DOHERTY MERUPAKAN SEORANG YANG AMAT CERDIK.Pete Doherty pernah mendapat gred terbaik disekolah yang dia belajar yang merupakan antara sekolah yang terbaik.Pada,umur 16 tahun,PETE DOHERTY MENDAPAT DUA GRED A DALAM PERPERIKSAAN "A" LEVEL.Pete juga pernah memenangi pertandingan puisi kebangsaan semasa masih berada disekolah menengah.Setelah tamat sekolah menengah,pete mendapat tempat di universiti terkemuka di UK dalam pembelajaran ENGLISH LITERATURE tetapi dia belajar untuk setahun sahaja.Selepas itu barulah pete berjumpa dengan karl barat yang merupakan rakan sekelas adik pete dan menubuhkan THE LIBERTINES.

Nak katakan PETE DOHERTY seorang bodoh,pencapaian akademiknya tidak berkata begitu dan cara dia menulis lagu dan lirik juga mencapai tahap puitis tertinggi.Pete telah mencuba beberapa kali untuk menendang ketagihanya tetapi selalunya gagal sementara hubungan diantara dia dan kate moss yang terumbang ambing sudah pun berakhir dan kali ini pete tidak mengambil tindakan emosional seperti bunuh diri seperti percubaan bunuh dirinya pada tahun 2006 oleh kerana kate moss meningalkan pete.

Berita terbaru merupakan berita yang amat gembira bagi peminat-peminat THE LIBERTINES iaitu THE LIBERTINES AKAN BERGABUNG SEMULA.Pete doherty dan karl barat telah membuat kenyataan di media-media UK yang mereka telah bersetuju untuk bermain pada LEEDS FESTIVAL dan sebuah festival yang lain.Dalam berita gembira ini,gabungan semula the libertines mungkin menghadapi masalah kerana PETE DOHERTY MASIH DALAM KES PEMBICARAAN KEMATIAN SEORANG RAKANYA TETAPI SEKARANG DOHERTY GIGIH DALAM USAHA MENOLAK KETAGIHAN DADAHNYA SEBELUM BERGABUNG DENGAN THE LIBERTINES@KARL BARAT.Usaha Pete Doherty yang terbaru ialah TAI CHI.Pete berpendapat yang TAI CHI dapat mengimbangkan fikiran dan emosinya dan dia juga dipercayai menunjukan minat terhadap agama BUDDHISM.Walaupun orang ramai berpendapat PETE DOHERTY MUNGKIN MENJADI KURT COBAIN SETERUSNYA TETAPI HARAPAN PEMINATNYA IALAH TIDAK KERANA DUNIA PERLUKAN SEORANG PENYANYI DAN PEMUSIK YANG PUITIS DAN BERANI SEPERTI DOHERTY.Remember HE IS THE LAST OF THE ROMANTICS!!!





THE LAST OF THE ENGLISH ROSES

My you did look dapper in your mother's
Old green scarf
With your famous Auntie Arthur’s trousers on
You were slapped by that slapper
And how we all laughed
But you laughed the loudest
In ‘93...you could charm the bees knees of the bees

“Cheeky” you’d say and we all fell around
Rolling ’round the playground

“Saucy” you’d say and we all fell about
Rolling ’round the playground

Into ‘94
We all sang
Skipping and dancing hand in hand
Yeah with all the boys together
And all the girls together

She’s the last of the English roses
She’s the last of the English roses

(I wish to be so whirl awake again)
She knows her Rodneys from her Stanleys
And her Kappas from her Reeboks
And her tit from her tat
And her Winstons from her Enochs
It’s fine and take what I
Coming out, coming alive

Round the Snooker table
You dance the Frutti-Tutti

She almost spilled her lager
Toasting girls of great beauty

But the closing moved by
Coming of age, coming alive
All the boys together
And all the girls together

She’s the last of the English roses
She’s the last of the English roses
Yeah she’s the last of the English roses
She’s the last of, last of the English
English roses

Friday, April 16, 2010

OH MY MEMORIES


THE MEMORY CHASES,THE HUNTER BEEN HUNTED
CHERISH MY PAST WITH LITTLE IMAGINATION
ALL THE HATE BECOMES LOVE,ALL THE LOVE BECOMES HATE
SUDDEN CHANGES WITH PLENTY OF PINCHES AND STRANGERS

ALL THE PAST SMILE ROTTEN TO HATE GUILT
NEVER FIND SOMETHING CAN HOLD WHAT THEY STEAL
LITTLE PARK IN THE HEART FOR NO ONE
MAYBE FOR ALMIGHTY I GUESS MAYBE RIGHT

REMEMBER THE DARK NIGHTS WERE GUITAR STRINGS VIBRATE
UNDER THE STREET LIGHTS WE EVALUATE
YOU AND ME,SMOETHING UNKNOWN FOR WHAT WE KNOW
WE ARE GAYS FOR THE SAKE OF SOUND

-stupid poem by a pity guy

Thursday, April 15, 2010

CINTA VS AGAMA DAN BANGSA



Aku jatuh cinta pada gadis yang berlainan bangsa dan agama macam dalam cerita-cerita YASMIN AHMAD YANG AKU SAYANG.Ini bukan kali pertama in love dan ini bukan kali pertama tempuh masalah yang sama.Apa masalah itu? BANGSA DAN AGAMA.Itulah masalahnya,di satu pihak yang membesarkan aku,mereka juga taksub dengan agama dan bangsa mereka walaupun sudah sesat jauh dari agama mereka sebenar.Di satu pihak yang dicintai pula,cinta dilarang dengan agama yang lain.Mana pihak yang benar dan mana pihak yang salah aku pun tak tahu tapi yang pasti mangsanya adalah aku dan cinta aku.Mungkin aku terlalu taksub dengan cinta antara JOHN LENNON DAN YOKO ONO yang aku gelar mereka sebagai cinta sejati.Cinta JOHN&YOKO bukan berlandaskan AGAMA,BANGSA DAN NEGARA.Percintaan antara JOHN LENNON dari BARAT dan YOKO ONO dari timur.Pada pandangan aku,JOHN LENNON merupakan anggota kugiran THE BEATLES yang paling KACAK.DI SELURUH DUNIA PARA GADIS TERGILA-GILAKAN dia tetapi dia jatuh cinta pada yoko.Yoko bukan seorang gadis yang cantik atau ayu.Memang rupa YOKO sangat sederhana tapi itu yang membuatkan aku terharu dengan cinta antara JOHN DAN YOKO.Di dalam kes aku,semua benda menjadi halangan.Siapa yang bersalah?Sebuah soalan yang amat rumit tetapi dapat diselesaikan dengan mudah.Cara penyelesaian yang mudah iaitu CINTA.Dengan memberikan kekuatan kepada cinta sesama manusia masalah ini dapat diselesaikan,bukan masalah ini sahaja tetapi segala konflik-konflik antara agama dan negara juga dapat diselesaikan.Mungkin masalah aku selesai bila aku berada di kubur tetapi masih ramai yang masih terperangkap didalam kancah CINTA VS AGAMA DAN BANGSA.

Tuesday, April 13, 2010

DANCING IN THE RAIN


THESE DAYS I FALL APART FROM THE PATH I KNOW
SEARCHING FOR SOMEONE,SEARCHING FOR SOMETHING UNKNOWN
THE FEELINGS GOES LIKE LITTLE CHARMELEON WHO SWIMMING IN THE WATER
GETTING DROWNED FOR MANY TIMES IN THE OCEAN OF PAIN

REDUCE THE THINKING THAT IS POSSIBLE IN THE GRAVE
WHERE IS THE PAIN,WHERE ALL THE SAINTS
LOVE IS SOMETHING CHASED BY ME BUT IGNORED BY THEM
LIKE FLOWERS TRYING TO SPRING IN THE SUN

THE BODY IS A FAKE,THE WORLD IS MAN MADE
THE SELF IS HIDDING BUT STILL AWAKE
ALL THE LAST THOUGHTS OF THE MIND BEEN SLAYED
FOR ME,I,M DANCING IN THE RAIN


-only a stupid poem by a pity guy

Saturday, March 6, 2010

DULU INDIE SEKARANG HARDCORE?


Kembali untuk bercerita tentang scene music kita.Ok, HARDCORE,SXE,MOSHERS,T-SHIRT DESIGN GANAS-GANAS dan MOSH CREWS.Kesemua perkara yang aku telah sebutkan tadi mungkin anda pernah dengar atau lihat dikalangan anak-anak muda kita.Yang aku nak ceritakan ialah bagaimana mereka ini golongan TREND FOLLOWERS,TIDAK ADA PENGETAHUAN TENTANG HARDCORE DAN BETAPA POSERNYA MEREKA.

Sebelum mula apa-apa,aku ceritakan serba-sedikit tentang sejarah music HARDCORE.Music yang digelar hardcore ini berasal dari USA.Pada awal 1980an apabila music punk mula diterima di USA,barulah music ini bermula.Sebenarnya,HARDCORE ADALAH PUNK.Itulah realitinya,HARDCORE berasal dari PUNK dan sebenarnya panggilan HARDCORE ADALAH TIDAK TEPAT,YANG SEBENARNYA PANGGILAN PALING SESUAI ADALAH HARDCORE PUNK.

Hardcore ini adalah PUNK yang dibogelkan.Ia kembali kepada sifat asas budaya PUNK.Kerana sebelum itu punk telah berubah menjadi sebuah fashion dan trend yang dipromosikan ANJING-ANJING KOPORAT seperti MTV.

Band-band yang menjadi pengerak musik ini ialah BLACK FLAG,BAD BRAINS,MINOR THREAT,YOUTH OF TODAY,CIRCLE JERKS,DEAD KENNEDYS dan sejenisnya.Disamping itu,terdapat satu movement dalam scene hardcore ini,iaitu STRAIGHT EDGE/sXe.
Straight edge ini merupakan permulaan remaja berideologi PUNK menentang sifat-sifat buruk dalam BUDAYA PUNK ATAU DALAM MASYARAKAT.Mereka MENENTANG SALAH GUNA DADAH,PENGAMBILAN ALKOHOL,MEROKOK DAN MEMPERJUANGKAN HAK HAIWAN/MEREKA PERJUANGKAN VEGANISM/TIDAK MEMAKAN ATAU MENGGUNAKAN APA-APA PRODUK DARI HAIWAN.Mereka yang menyokong atau mengikuti ideologi STRAIGHT EDGE ini menggunakan lambang X.Selalunya mereka melukis X pada tangan mereka semasa gig band-band HARDCORE.

Terdapat juga sebuah tarian yang berasal dari MOSHING/POGO PUNK yang ditambah elemen-elemen MARTIAL ARTS,BREAK DANCING dan banyak lagi.Yang paling selalu dilakukan oleh peminat HARDCORE dulu ialah tarian 2-STEP,SLAMMING dan STAGEDIVE.Pada 1990an musik HARDCORE telah BEREVOLUSI dengan ditambahkan elemen-elemen music lain dan music hardcore menjadi semakin tercemar dan lari daripada asasnya iaitu PUNK.Antara pengubahsuain musik HARDCORE ialah METALCORE,DEATHCORE,SCREAMO DAN POST-HARDCORE.

Masalah di MALAYSIA sekarang adalah suatu KESESATAN dalam music HARDCORE.Ingin aku bagi tahu dulu iaitu rata-rata budak-budak yang mengelar diri mereka HARDCORE KIDS/SXE DAN MOSHERS adalah BUDAK-BUDAK YANG DULUNYA MEMAKAI SKINNY WARNA-WARNI DENGAN MENGELAR DIRI MEREKA INDIE KIDS.Mungkin mereka juga berasal dari golongan MAT REMPIT/SHUFFLERS/BBOYS?

Memakai SELUAR JEANS DIPOTONG SEPARUH/SKINNY,T-SHIRT DESIGN GANAS DAN BERWARNA WARNI,MEMAKAI BAJU FLANNEL@BAJU PETAK-PETAK DIATAS T-SHIRT DAN MEMAMAKAI BASEBALL CAP.Inilah fenomena baru dan mereka juga menubuhkan banyak MOSH CREWS seperti JAHANAM MOSH CREW,KL MOSH WARRIORS,SB MOSH,TAIPING MOSH RANGERS dan banyak lagi.

Daripada pemerhatian aku,aku dapati yang mereka ini memang tidak mengenali HARDCORE YANG SEBENAR.Selalunya mereka memanggil dan menganggap METALCORE/SCREAMO sebagai HARDCORE.Sesuatu yang menunjukkan yang betapa JAHILNYA mereka ialah bagi GOLONGAN SO CALLED HARDCORE INI APA-APA MUSIC YANG BERAT,ADA JERITAN DAN PART BREAKDOWN ADALAH HARDCORE.

Golongan posers ini tidak tahu membezakan antara DEATHMETAL,TRASHMETAL,BLACKMTEAL DAN METALCORE.Aku percaya rata-rata budak-budak SO CALLED HARDCORE INI tidak pernah pun mendengar lagu-lagu MINOR THREAT,BLACK FLAG,YOUTH OF TODAY dan mungkin tidak mengenali juga NAMA BAD BRAINS yang merupakan pioneer music HARDCORE.

Mereka ini seronok dengan membuat CREW-CREW MOSH? Semasa era minor threat/black flag aku tak pernah dengar tentang CREW-CREW MOSHERS.Anak-anak muda kita mungkin terlebih kreatif dengan mencipta benda-benda baru yang merosakkan sifat satu musik itu.Pada sebenarnya 2-STEP dibuat untuk music HARDCORE PUNK namun sekarang ianya dibuat musik METALCORE.Disamping itu,pergerakan STRAIGHT EDGE/SXE PUN DIROSAKKAN.Aku bukanlah SXE tetapi aku menhormati pergerakan ini.Ada sekali aku menghadiri sebuah GIG HARDCORE, aku amat marah dan sedih melihat budak-budak yang MELUKIS lambang X ditangan tetapi menhisap rokok dan buat semua benda yang dilarang dalam SXE.

Niat aku bukan nak menjatuhkan kamu semua tetapi aku hanya harapkan kamu semua mengkajilah asal-usul musik yang anda dengar dan ikuti.Janganlah menjadi ANJING-ANJING TREND FOLLOWERS YANG NAK COOL SAHAJA.Dengar dulu BLACK FLAG,BAD BRAIN,YOUTH OF TODAY,MINOR THREAT DAN LEPAS ITU BARU KAMU BOLEH GELAR KAMU PEMINAT MUSIK HARDCORE.

INGAT DIDALAM PEMIKIRAN IAITU HARDCORE BERASAL DARI PUNK!

Friday, March 5, 2010

PUNK DARI PERSPEKTIF AKU?






PUNK empat huruf yang menggubah sejarah music rock atau sejarah music secara amnya.Di dunia ini terdapat pelbagai pandangan terhadap PUNK ATAU PUNK ROCKERS SEPERTI TERBUANG,LIAR,PENAGIH,PEMBERONTAK,BERHALUAN KIRI,ANARKIS,PENGOTOR DAN SEBAGAINYA.Itu pendapat masing-masing tetapi PUNK mempunyai sejarah yang panjang dan oleh kerana itu, aku sudahpun memberikan sejarah PUNK didalam artikel sebelum ini dari sumber yang boleh dipercayai.Anda bolehlah merujuknya untuk mengetahui sejarah punk.

Dari segi perspektif aku,PUNK ITU SATU KEBEBASAN,SATU PEMBERONTAKKAN DAN SATU PERGERAKKAN REMAJA UNTUK LARI DARIPADA MASYARAKAT ARUS PERDANA YANG KEJAM DAN RAKUS KERANA MENGEJAR KUASA DAN DUIT.Dari segi sejarahnya,PUNK bermula dari suatu GENRE yang memainkan music yang berorientasikan gitar.Tetapi beza musik punk rock dan music rock sebelumya ialah kugiran-kugiran punk rock awal terutamanya THE RAMONES memulakan CARA PERMAINAN GITAR YANG LAJU,MENGUNAKKAN HANYA 1-4 KORD,TEMPOH LAGU YANG RATA-RATANYA TIDAK MELEBIHI 2 MINIT,PERMAINAN DRAM YANG LAJU DAN TANPA SOLO GITAR.Cara permainan musik begini memang merupakan satu pemberontakan kerana sebelum itu music rock menjadi sesuatu yang rumit dan memerlukan bakat yang tinggi untuk bermain instrumen tetapi KEHADIRAN THE RAMONES MERUPAKAN SATU KENYATAAN DARIPADA REMAJA MASA ITU YANG UNTUK BERMAIN MUSIC TIDAK PERLU BAKAT YANG BESAR,TIDAK PERLU BERPULUH-PULUH KORD DAN TIDAK PERLU SOLO.Hanya main seperti yang kita mahu dan sikap ini menjadi pegangan kugiran-kugiran PUNK generasi seterusnya.

Anarki telah menjadi sebati dengan pergerakan punk tetapi PUNK tidaklah bermula dengan ANARKI dan PUNK tidak semestinya ANARKI.Punk mula dikaitkan dengan ANARKI DARIPADA LAGU KUGIRAN SEX PISTOLS@(antara pelopor punk di tanah inggeris) YANG BERTAJUK ANARCHY IN THE UK.Mungkin kerana sifat punk yang memberontak dan penentangan terhadap pihak berkuasa PUNK amat sinonim dengan sifat atau pemikiran ANARKI.

Aku mempunyai perspektif yang agak liberal terhadap pemakaian atau fashion PUNK.Terdapat satu pemikiran dimana PUNK haruslah berambut MOHAWK ATAU PACAK,BERJAKET KULIT,BERKASUT BOOT DAN SEBAGAINYA.Tetapi itu adalah pandangan yang amat salah kerana SIFAT PUNK YANG AWAL ITU ADALAH BEBAS.JIKALAU PUNK ITU MESTI BERAMBUT MOHAWK KENAPA THE RAMONES YANG DIGELAR BAPA PUNK BERAMBUT MOPTOP? Kerana itulah aku lebih gemar mengelar SCENE HARDCORE AMERIKA SEBAGAI PUNK TULEN,KERANA MEREKA BAGAIKAN PUNK YANG DIBOGELKAN PADA SIFAT ASALNYA.DIMANA,PADA SCENE HARDCORE MEREKA TIDAK MEMENTINGKAN PEMAKAINAN ATAU RUPA.MEREKA LEBIH MEMENTINGKAN MESEJ YANG DISAMPAIKAN DAN MUSIK PUNK ITU SENDIRI.

ARAK,DADAH,SEKS,TIDAK PERCAYA PADA KONSEP TUHAN.Ini merupakan pandangan masyarakat tentang budaya PUNK.Memang benar remaja-remaja dalam budaya PUNK MENGAMALKAN PERKARA-PERKARA INI TETAPI BUKA SEMUA PUNK MENGAMALKANYA.Pada zaman awal kehadiran budaya punk perkara-perkara negatif memang menjadi ikutan remaja-remaja punk tetapi segalanya berubah apabila KUGIRAN-KUGIRAN DARI KELOMPOK HARDCORE PUNK/HARDCORE MULA MENENTANG PERKARA-PERKARA NEGATIF INI DAN ANTARA PELOPORNYA IALAH KUGIRAN MINOR THREAT DAN YOUTH OF TODAY.Tetapi jika dianalisa diantara kedua-dua kugiran ini,walaupun mereka perjuangankan perkara sama tetapi mereka punya perbezaan yang besar iaitu VOKALIS MINOR THREAT IAITU IAN MACKEY MERUPAKAN SEORANG ATHEIST@TIDAK PERCAYAKAN TUHAN(anda boleh rujuk lagu FILLER).Disebalik itu,VOKALIS YOUTH OF TODAY IAITU RAY CAPPO PULA SEORANG PENGIKUT GERAKAN HARE KRISHNA ATAU LEBIH SENANG DIKATAKAN RAY CAPPO MERUPAKAN SEORANG YANG MENGIKUTI AGAMA HINDU SEHINGGA MENJADI SEORANG GURU SETELAH PERGI KE INDIA SELAMA 2 TAHUN.Selepas itu,RAY CAPPO menubuhkan sebua lagi band punkrock yang amat berpengaruh yang menyampaikan mesej-mesej ketuhanan iaitu SHELTER.Selain itu,aku pun seorang pengikut HARE KRISHNA DAN MEMPUNYAI KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN TETAPI AKU TIDAK PERCAYA PADA AGAMA.Memang tidak boleh dinafikan yang RAY CAPPO MERUPAKAN INSAN YANG MENGUBAH HIDUP AKU DARI SEORANG ATHEIST KEPADA SEORANG YANG CINTA AKAN TUHAN TETAPI MASIH PUNK.Selain itu,kugiran yang mempelopori musik dan pemakaian punk iaitu THE RAMONES pun MEMPUNYAI PERBEZAAN IDEOLOGI DIDALAM KUGIRAN TERSEBUT.JOHHY YANG MERUPAKAN VOKALIS RAMONES ADALAH SEORANG YANG BERFIKIRAN KONSERVATIF DAN MENGAMBIL ANJING RASIS ADOLF HITLER SEBAGAI IDOLA MANAKALA GITARIS RAMONES JOEY MERUPAKAN SEORANG YANG BERFIKIRAN LIBERAL DAN MERUPAKAN SEORANG YANG BENCI AKAN PERKAUMAN DAN NAZI.Selain itu,antara band PUNK yang amat berpengaruh yang merupakan pengasas ANARCHO PUNK iaitu CRASS juga mempunyai pembezaan pendapat dengan menyatakan bahawa SEX PISTOLS DAN THE CLASH MERUPAKAN BONEKA INDUSTRI DENGAN LAGU SEPERTI PUNK IS DEAD. Jadi perbezaan pendapat dan ideologi merupakan sesuatu yang berlaku dari awal kemunculan budaya punk.

Secara kesimpulanya,daripada perspektif aku PUNK merupakan suatu kebebasan atau suatu medium kepada remaja untuk melepaskan kemarahan dan sifat tidak puas mereka terhadap masyarakat sekeliling mereka dan yang penting sekali PUNK JANGAN SEKALI-KALI DIKAITKAN DENGAN STEREOTAIP KERANA PUNK SENTIASA BERUBAH MENGIKUT KEADAAN DAN ZAMAN.Yang pasti PUNK merupakan satu sifat semula jadi untuk menentang dan ia tidak akan pupus.


-TETAPI YANG PENTING TIADA NAZI/RASISMA/FASISMA DIDALAM PUNK-

PUNK!!!



Budaya punk adalah sub-budaya yang berkembang daripada muzik rock punk. Pemberontakan dan “anti-establishment” berkait rapat dengan budaya ini, yang bermula di New York, London dan kemudiannya tersebar dan menjadi popular pada tahun 1977 di kalangan remaja. Pengaruh punk telah tersebar ke seluruh dunia sejak itu dan berkembang menjadi beberapa sub-budaya lain seperti hardcore punk, Oi!, psychobilly, goth, emo, pop punk dan sebagainya.

Budaya ini pada awalnya berunsurkan politik berhaluan kiri dan anarki. Kebanyakannya diikuti oleh belia kelas bawah (terutamanya punk di London). Kemudian ianya berkembang menjadi budaya yang didefinisikan melalui fesyen, muzik, seni, media dan kelakuannya tersendiri, yang selalunya mengejutkan, gelap dan berunsur pemberontakan.
Rock punk berpengaruh besar dalam mempopularkan budaya punk; muzik seakan-akan punk bermula di Amerika Syarikat pada lewat 1960-an, dan dipanggil proto-punk, namun rock punk secara amnya bermula di New York dengan kugiran punk seperti The Ramones dan Blondie pada tahun 1976, dan mula mendapat perhatian dari media apabila band seperti the Sex Pistols dan The Clash di London meledak pada tahun 1977.
Liputan media di kebanyakan konsert dan “scene” punk mendedahkan fesyen, muzik dan budaya pengikut-pengikut punk kepada remaja pada masa itu dan menjadi ikutan kepada generasi baru golongan belia yang mula bosan terhadap rock n roll “mainstream”, muzik disko dan budaya hippie 1960-an. Di samping memberontak terhadap masyarakat, remaja punk juga memberontak terhadap kepercayaan hippie yang optimistik dan idealistik, seperti cinta dan keamanan, dan pengambilah dadah (walaupun sebilangan besar golongan punk di-stereotaipkan sebagai penghisap gam). Muzik punk yang pantas, bingit, dan kasar menjadi igauan ngeri ibu bapa dan mencerminkan keadaan remaja pada tahun 1977 dan tahun-tahun berikutnya. Ramai yang beranggapan budaya punk yang ganas merosakkan akhlak remaja, dan menggalakkan kegiatan jenayah.
Pada awal 1980-an, budaya punk mula terpecah menjadi beberapa sub-budaya lain seperti Hardcore Punk di Amerika yang lebih kasar dan berunsurkan politikal, New-wave, goth, dan sebagainya. Meskipun tidak lagi popular pada dekad seterusnya di dalam media, punk bertanggungjawab dalam mengembangkan budaya lain seperti kegilaan rock alternatif dan grunge pada awal 1990-an, pop punk, emo dan juga Budaya Indie yang popular pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Fesyen punk merangkumi pelbagai aspek, dan dipopularkan oleh kebanyakan band punk seperti Sex Pistols, Dead Kennedys dan Blondie, dan juga oleh pereka fesyen punk terkenal Vivienne Westwood dan Malcolm McLaren. Pengikut punk mempunyai penampilan yang berbeza-beza namun kebanyakannya sengaja berpakaian untuk menunjukkan keberanian dan mesej punk mereka yang mengundang kontroversi.
Budaya punk yang meledak pada tahun 1977 memperkenalkan jeans dan pakaian yang telah dikoyak, boot Doc Martens, pakaian serba hitam, seluar ketat (skinny pants), rambut fesyen Mohawk, stail terpacak, dan juga rambut yang diwarnakan dengan pelbagai warna (menentang rambut panjang hippie). Jaket rockers, tali pinggang studded, T-shirt tanpa lengan, pop art sinonim dengan fesyen punk. Pengikut punk juga membuat tatu dan menindik bahagian badan mereka. Aksesori seperti rantai besi, gelang tangan spikes, pins, lencana, simbol Nazi, salib terbalik dan Anarki, juga popular. T-shirt punk selalunya mempunyai slogan politik, mengejutkan dan offensif. Selain itu, sebilangan punk juga mengenakan fesyen S&M, memakai solekan tebal, dan cross-dressing. Jenama seperti Chuck Taylors, Doc Martens, Nike dan Adidas popular di kalangan pengikut punk.
Pada tahun 1990-an dan 2000-an fesyen Skate-punk popular di kalangan remaja, dipopularkan oleh band seperti Blink 182, Nofx dan Green Day. Fesyen Skate-punk yang lebih sederhana lebih kepada hoodies, beanie hat, seluar pendek dan baggy, aksesori skating, T-shirt band, dan stail rambut mohawk dan terpacak yang tipikal. Pada tahun 2004, Green Day dan band band emo yang lain memperkenalkan imej punk yang baru, seperti pakaian serba hitam, tali leher, seluar ketat, eyeliners, dan stail emo.
Pada awal 1980-an, walaupun medapat imej negatif, golongan punk menjadi tarikan pelancong dan juru gambar di London disebabkan fesyen dan kelakuan mereka. Di awal mereka mula mendapat perhatian, punk mendapat serangan hebat oleh golongan masyarakat dan juga pengikut sub-budaya lain seperti skinheads, mods, bikers, dan metalhead. Di samping itu pengikut punk juga sering menyerang pengikut muzik disko dan sesiapa saja yang dianggap "hippie".

Punk mempunyai seni dan stail artistik tersendiri. Seperti muzik dan fesyen punk, Seni Visual mereka sarat dengan mesej yang politikal, mengejutkan dan bersifat anti-seni. Pada awalnya Seni Visual punk digunakan dalam muka album punk, majalah (zines) dan T-shirt. Seni Visual punk diinspirasikan oleh montaj dan kolaj Pop Art yang dipopularkan oleh Andy Warhol, dan pada awal 1980-an mula digunakan di dalam majalah, album artis dan poster mainstream yang bukan punk.
Antara filem-filem yang berkaitan dengan budaya ini adalah filem Rock & Roll High School, The Great Rock & Roll Swindle, Another State Of Mind, Sid & Nancy, dan juga dokumentari Filth & the Fury.
Konsert-konsert punk mula mempopularkan tarian Pogo dan "slam-dancing" di kebanyakan konsert rock di-samping "moshing", "stage-diving", "crowd surfing" dan kebanyakan kelakuan lain di dalam konsert rock.

Kebanyakan punk mempunyai "scene" (komuniti) mereka tersendiri terutamanya di bandar besar. Scene di New York, London dan kemudiannya di San Francisco Bay Area adalah antara komuniti punk yang terawal menjadi terkenal. Kebanyakannya bersifat underground, di mana kebanyakan pengikut muzik punk adalah anti-komersial dan berusaha untuk mengekalkan keaslian (authenticity) budaya mereka supaya tidak menjadi terlalu mainstream dan komersial, dan faktor inilah yang meneyebabkan kebanyakan band punk kurang mendapat perhatian daripada peminat muzik rock umum. Band -band seperti Sex Pistols dan The Ramones kurand dikomersialkan dan hanya mencapai "cult status". Populariti band seperti Green Day menyebabkan mereka dilabel sebagai "poser" dan ditentang oleh pengikut punk yang fanatik.


-sumber yang didapati dari wikipedia-

Friday, January 22, 2010

KESAN POSTIF MEROKOK?



Selalunya bila bercerita tentang rokok,orang akan mula bercerita tentang keburukan merokok.Kena kanserlah semua akan mula diceritakan TAPI mengapa ORANG MASIH MEROKOK SEPERTI SAYA DAN RAMAI LAGI MANUSIA-MANUSIA TERMASUK DOKTOR,GURU,MENTERI? Kalau budak-budak muda orang cakap nak jadi COOL hisap rokok,tak akan seorang doktor hisap rokok untuk menjadi COOL?Mesti ada sebab dia merokok.Inilah yang aku nak bagi tahu iaitu kebaikan atau kesan positif merokok melalui perspektif aku.

1.Apabila aku sedang telalu takut tentang sesuatu atau gementar.Contohnya sebelum pergi interview,perjumpaan-perjumpaan penting dan sebagainya,ROKOK membantu untuk menenangkan fikiran yang gementar dan takut dan secara tidak langsung mengembalikan KEYAKINAN DIRI kita.

2.Sebelum melakukan apa-apa perkerjaan penting,seperti assigment,aku akan mulakan dengan menghisap sebatang rokok dan ia secara simbolik bermakna akan memulakan kerja itu dengan yakin.Selain itu,lepas menghabiskan sesuatu kerja,aku atau ramai perokok akan hisap sebatang rokok dan ini menunjukkan yang KERJA TERSEBUT TELAH SELESAI DENGAN BAIKNYA,IA SECARA SIMBOLIKNYA SEPERTI MEMBERIKAN HADIAH KEPADA DIRI SENDIRI KERANA BERJAYA MENYIAPKAN KERJA TERSEBUT.

3.Menghisap sebatang rokok membuatkan kita berfikir dan mengeluarkan idea.Contohnya semasa aku sedang membuat lagu atau menulis lirik,rokok merupakan sebuah ubat mencari ilham.Bukan untuk aku sahaja tetapi KEPADA RAMAI AHLI MUSIK.

4.Merokok disaat kita perlu membuat sesuatu keputusan penting dapat membolehkan kita berfikir dengan tenang dan membuat keputusan yang baik.

5.Boleh mengelakkan keganasan rumah tangga kerana kebanyakkan kaum lelaki menghadapi banyak tekanan di dunia luar dan apabila mereka lepas tekanan itu terhadap isteri dan anak-anak, akan terjadilah keganasan rumah tangga.Rokok merupakan suatu alternative kepada mereka untuk melepaskan tekanan tersebut daripada melepaskanya keatas isteri dan anak-anak.

6.Merokok dapat menghilangkan kebosanan ketika tiada sesiapa untuk kita,pada masa itu rokok akan menjadi SAHABAT anda.

7.Dapat mengeratkan hubungan antara kawan-kawan dengan berkongsi rokok.Nama pasarnya ialah ROKOK PANCUNG ATAU KATING ROKOK.

8.Apabila kita terlau gembira,kita akan menghisap sebatang sejurus selepas mendapat berita gembira kerana ingin meraikkan kegembiraan itu dan kalau kita sediah sangat pun kita akan menghisap rokok supaya dapat menghilangkan kesedihan itu ataupun dapat mengawal emosi kita.


9.Menjadi PENCUCI MULUT SELEPAS MAKAN.

10.Hidup tidak akan terasa kosong atau bosan dengan rokok tapi untuk seketika sahaja.

Itu kesanya mengikut perspektif aku tapi aku bukan nak cakap yang rokok ini sihat atau apa,tapi untuk informasi sahaja.Keputusan di tangan anda dan satu lagi info penting BARRACK OBAMA merupakkan perokok tegar.Selain itu,perokok paling lama didunia tak silap aku adalah PEREMPUAN TERTUA DULU,DIA MULA HISAP ROKOK PADA 18 TAHUN DAN HISAP SAMPAI UMURNYA MENCECAH 112 TAHUN,baru dia berhenti dan dia meninggal dunia sebagai perempuan tertua pada masa itu dengan umur 114 TAHUN.

Thursday, January 7, 2010

LAMBANG TIGA SEGI DAN MATA ILLUMINATI/FREEMASON DIDALAM RM1.00?








ADAKAH INI SATU KONSIPIRASI?ANDA SULUHKAN LAMPU DARI ARAH BELAKANG GAMBAR AGUNG DI DUIT RM1.00 KERTAS.AKU BUKAN NAK MENUDUH TETAPI AKU BERITAHU APA YANG AKU NAMPAK.MUNGKIN AKU SILAP,RABUN ATAU GILA TETAPI ANDA TENTUKAN DAN AKAN ADA KEMUNGKINAN AKU DIKENAKAN ISA KERANA ARTICLE INI?

Sunday, January 3, 2010

SAD NEWYEAR 2010? ATAU HAPPY NEWTEARS 2010?





Sudahpun kita melepasi 2009 dan melangkah ke 2010 dan fenomena yang biasa aku lihat ialah remaja-remaja keluar pada malam sehari sebelum tahun baru meraikkan dengan cara masing-masing.Yang MAT REMPIT dengan memacak motor dan berlumbanya,yang beraliran musik dengan gig-gignya dan yang digelar orang biasa pula akan berkumpul di dataran-dataran penting seperti dataran merdeka dan meraikkan sambil menonton konsert-konsert anjuran stesen-stesen tv seperti tv3.Selain itu,berlamba-lambak sms HAPPY NEWYEAR di telefon bimbit.

Bagi aku,aku tidak lagi akan ucapkan HAPPY NEWYEAR TETAPI AKU AKAN UCAPKAN SAD NEWYEAR ATAU HAPPY NEWTEARS kerana tidak sedarkah kita yang dunia ini sudah tidak gembira dan akan menjadi semakin tidak gembira pada tahun-tahun yang akan datang.

PEPERANGAN,PERGADUHAN,PENCEMARAN,KEGANASAN,KEBULURAN berlaku di seluruh dunia walaupun dinegara-negara maju seperti di AMERIKA SYARIKAT.Aku ada beberapa sebab untuk aku mengatakan SAD NEWYEAR:
-MANUSIA SEMAKIN BERPERANG DAN MELAKUKAN KEGANASAN
DIATAS NAMA AGAMA DAN BANGSA.

-ALAM SEKITAR SEMAKIN MUSNAH DAN KITA DIMALAYSIA
TIDAK KISAH ATAU MASIH BODOH LAGI DENGAN CITA-CITA
MEMBELI KERETA MAHAL SEPERTI BMW,BINA BANGUNAN BESAR
MELAKUKAN PELBAGAI AKTIVITI YANG MEROSAKKAN ALAM
SEKITAR.

-KEBULURAN YANG SERIUS BERLAKU DI NEGARA-NEGARA
MISKIN SEPERTI UGANDA TETAPI KITA MASIH MENGHABISKAN
DUIT DI RESTORAN-RESTORAN SEPERTI MCDONALDS,KFC DAN
RESTORAN-RESTORAN MEWAH SEPERTI DI BUKIT BINTANG.

-BERLAKU PEPERANGAN GENOCIDE DAN BIOKIMIA DI NEGARA
NEGARA BERGOLAK SEPERTI DARFUR TETAPI MASYARAKAT
DUNIA TIDAK MENGHENDAHKANYA.SELAIN ITU,PENGEBOMAN
BERANI MATI OLEH PENGGANAS SEMAKIN MENGORBANKAN
BERIBU-RIBU NYAWA.

Dimanakah perginya CINTA? KEAMANAN? KASIH SAYANG? adakah dengar meraikan SAMBUTAN TAHUN BARU SECARA BESAR-BESARAN MASALAH-MASALAH INI AKAN SELESAI? SUDAH TIADA TAHUN YANG GEMBIRA KECUALI KITA MULA BERTINDAK DENGAN MENYEBARKAN CINTA DAN KASIH SAYANG SESAMA MANUSIA,ALAM SEKITAR DAN SELURUH KEHIDUPAN DI MUKA BUMI

BAND REVIEW:MAGGOTS SANDWICH



Band ini merupakan antara band punk atau hardcore punk yang kurang diketahui di malaysia walaupun mereka pelopor awal kebangkitan scene punk 80an di AMERIKA.Band ini merupakan antara band yang aku boleh katakan iaitu contoh terbaik band punk atau hardcore punk dan itulah sebab aku nak review pasal band ini.

MAGGOTS SANDWICH mula menghasilkan bunyian punk mereka diantara tahun 1983 dan 1984 dibawah panggilan KAOS.Apabila mereka menyedari terdapat beberapa band lain dengan nama yang sama mereka menukar nama mereka kepada MAGGOTS SANDWICH.Selain itu,gitaris band ini VIK GRAHAM DAN drummer band ini STEVE GRAHAM MERUPAKAN ADIK-BERADIK.

STEVE GRAHAM membuka labelnya sendiri iaitu KML Records pada tahun 1985 dan megeluarkkan LP pertama mereka "A DEAD TO MY WORLD,A GREAT 7".Meraka hanya mengeluarkan 500 keping sahaja dan tidak mahu mengeluarkkan kembali LP itu kembali kerana kualiti yang rendah.Tetapi LP ini sahaja yang dinyanyikan oleh vokalis pertama mereka iaitu BUZZ ZERK.

Selepas itu mereka mengeluarkkan hanya mengeluarkkan LP piring hitam walaupun bercadang mengeluarkan LP 10 lagu oleh kerana masalah dengan vokalis kedua.
MAGGOTS SANDWICH kembali ke studio pada 1987 untuk merakamkan album pertama meraka iaitu "GET OFF THE STAGE" dengan line up 3 orang sahaja.Disamping itu,pada 1990 mereka menghasilkan album "ZERO TOLLERANCE".

Pada 1993 mereka menghasilkan "MURDER WAR dan album terakhir mereka ialah pada 1997 iaitu "SLEAZE FACTOR".Sekarang,VIK BERSAMA ANAKNYA mempunyai kumpulan baru di myspace
iaitu IMMACULATE DECEPTION.

Sepanjang perjalanan band ini,mereka pernah berkongsi pentas dengan band-band pioneer hardcore punk seperti BAD BRAINS,CIRCLE JERKS,AGNOSTIC FRONT,RAW POWER DAN SEBAGAINYA.Walaupun band ini kurang dikenali dikalangan scene PUNK kita tetapi aku percaya yang otai-otai punk atau hardcore punk negara kita pasti ada yang meminati mereka.

BLOG JADI DIARI PERIBADI?


Blog merupakan media baru yang amat penting pada masa sekarang di negara kita.PRU-12 dikatakan dipengaruhi oleh MEDIA BARU atau pun BLOGGERS DAN BLOG MEREKA.Setelah menyedari kebangkitan media baru ini menyebabkan kekalahan BARISAN NASIONAL di dalam PRU-12, barulah mereka menggunakkan khidmat blog.

Blog merupakan media baru untuk masyarakat kita terutamanya anak-anak muda kerana media-media perdana menjadi ANJING-ANJING KERAJAAN SEPERTI RTM1,RTM2 DAN TV3.Media-media ini akan menjadikan segala tindakan yang diambil oleh kerajaan adalah betul dan segala tindakan pembangkang adalah salah.

Aku kembali pada tajuk asal iaitu penyalahgunaan blog oleh remaja-remaja sekarang.Aku tak nak cerita panjang,aku nampak sekarang blog dah menjadi seperti MYSPACE,FRIENDSTER,FACEBOOK semua.Budak-budak sekarang gunakan blog untuk cerita pasal diri sendiri.Secara kesimpulanya BLOG MENJADI DIARI.

Sudah banyak blog-blog yang aku nampak artikel-artikelnya cerita tentang pergi makan dengan famili,aku tak gosok gigi pagi tadi dan macam-macam.Aku bukan nak menghalang golongan daripada menulis blog tapi dalam kamu menceritakkan hal peribadi kamu,cubalah sampaikan informasi-informasi berguna untuk pembaca.

Bagi aku,blog ini adalah tempat untuk menyampaikan informasi-informasi yang penting atau mungkin masyarakat tidak mengetahui.Selain itu,blog juga merupakan tempat untuk berideologi dan sebagainya bukanya 24jam bercerita tentang aktiviti hidup kamu yang tidak memberi manfaat dan informasi kepada pembaca.

Buat apa orang hendak baca pasal hidup kamu? Kalau insiden-insiden penting bolehlah dibincangkan tetapi ini tentang kamu pergi kenduri saudara kamulah,pergi tangkap ikanlah dan macam-macam.

Tujuan artikel ini bukan nak menjatuhkkan blogger-blogger lain tetapi ini daripada sudut pandangan aku.Ingat BLOG ITU ADALAH MEDIA BARU YANG HARUS MENYAMPAIKKAN INFORMASI,IDEOLOGI,PROPAGANDA DAN ILMU.

Friday, January 1, 2010

The skin jumps opposite the impersonal convenience.

This is not a capitalist buisness thing like the stupid MLM and other so called direct sharing buisness system.This is an easy and non capitalist way to make money on your blog.Its just posting a article about them and you get the money.So don,t wait,search for www.PayPerPost.com.